Friday, August 7, 2020

D


DODOL


Hai guys, harini aku nak share ngan korang time raya haji lepas about experience aku kacau dodol dengan all family aku. So jom aku share.....


Bahan for dodol = first sekali kau kena ade santan, gula melaka , tepung and macam- macam lagi. Barang nye agak lah banyak tapi dodol memang mantul.

gula melaka



KACAU DODOL

1. First sekali kau kena hidup kan kayu api. aku and family gunakan dapur kayu sebab nak result yang baik sebab menberi aroma asap tu kat dodol.

step1

2. And then kau masukkan santan yang telah dicampur dengan tepung kedalam kuali. Kau akan kacau dodol until dia jadi agak kenyal.
step2

3. After dodol dah kenyal or kental kau akan tambah gula melaka and gula batu. Slowly dodol akan tukar colour and part yang hard is begin.

step3


4. 
Kau kena lah kacau sampai dodol tu berkilat means dodol akan pekat and bila kita tarik dodol pakai sudu akan terputus. Dodol dah masak. 

last step





so that all... chau.........

No comments:

Post a Comment