1. Berongkoh
Ibarat puding orang bugis , yang di masak dalam pelepah pisang. Ramuan utama adalah pisang dan gula. Rasanya manis potong kaki dol. Banyak jumpa waktu orang kawin.
2.TAPAI / GAMBANG
Makanan manis potong tangan , merupakan pulut yang telah dibiar selama 3 hari 3 malam di dalam bekas tertutup setelah dicampur dengan ragi. Memang panas berabis kalau makan banyak. Ngam buat yang selalu kesejukan. Hangatnya tidak bisa dibincang.
3. TUMBUK
Ramuan utamanya pulut. Cara masak dengan air mendidih. Cara makan , buka terus ngap , awal" keras, tapi kalau sudah dikunyah , lembutnya minta ampun dol, lagi-lagi kalau dicampur dengan serunding ( bejabuk) , memang asik digodain.
4. Burasak
Kalau disemenajung orang bilang lemang , kalau dijawa bilang ketupat , kalau di Tawau namanya Burasak bukan bursa saham. Makanan utama raya , tiada buras tiada raya , tiada raya selalu ada buras kalau tuan rumah rajin lah sebab menunggunya tu sakit konco , macam janci mu taroe(Janji yang engkau tanamkan) , sanreka mubelleangka (aku besandar , kau bohongi aku), kena feeling, tapi ini no belle-belle ( tiada tipu" )
No comments:
Post a Comment